Jesti vani, uz upaljen roštilj, uživajući u svakom sunčevom zraku; u dvorištu ili parku. Kada je vrijeme lijepo, nema stvari koju bismo rađe radili! Na roštilju možete pripremiti mnogo više od ražnjića i hamburgera. Na primer grilano povrće može biti odlična salata ali i ukusno jelo samo po sebi! Riba na roštilju je također jako ukusna. Niste vješti roštiljdžija? Rado ćemo vam dati par savjeta kako biste napravili savršen roštilj!
- Ugljen se brzo zagrije, ali još brže i ohladi. Grill briketi: sporije se zagriju, ali i dulje zadržavaju toplinu.
- Prilikom okretanja mesa za vrijeme pečenja, nemojte koristiti vilicu jer time meso gubi svoju tekućinu i sočnost.
- Meso i povrće koje ćete peći na roštilju narežite na jednake dijelove. Time ćete postići da hrana bude gotova u isto vrijeme.
- Paprike, tikvice, patlidžan i kukuruz na klipu izvrstan su odabir povrća za pripremu na roštilju.
- Polovicom limuna jednostavno očistite roštilj trljajući limun o svaku rešetku. Limunska kiselina neutralizirat će mirise prethodno pripremljenih jela. Izbjeći ćete da, primjerice, meso ima okus ribe.
- Nemojte predugo ostaviti sirovo meso izvan hladnjaka, već ga izvadite tek kada je vatra za pečenje spremna. Za vrijeme pečenja, pripazite da je sirovo meso na dovoljno hladnom mjestu. Priprema mesa na roštilju daje najbolji rezultat ako meso čuvate na sobnoj temperaturi.
- Nemojte prečesto okretati meso, dajte mu vremena da "porumeni".
- Marinirano meso dobro posušite prije stavljanja na roštilj. Vlažno meso može izazvati plamen.
- Nemojte soliti meso prije pečenja jer time gubi svoju vlažnost i sočnost, a i teže ćete postići željenu "smeđu" boju mesa.
- Kako jednostavno očistiti roštilj? Nakon korištenja samo ga odložite na travu tijekom noći i ujutro ćete vidjeti da je rosa isprala većinu nečistoće.
Želimo vam dobru zabavu uz roštilj!