Dobrobiti mrkve
Najpoznatija dobrobit mrkve je njezin visok udio vitamina A što posebno povoljno utječe na vid. Uz to, mrkva je izvrstan izvor antioksidansa, vlakana i beta-karotena, tvari koja joj daje posebnu boju. Također sadrži željezo, vitamin C i kalij. Zahvaljujući ovim svojstvima mrkva poboljšava probavu, osnažuje imunitet, potiče cirkulaciju i čuva zdravlje srca. Osim toga, mrkva sadrži nutrijente koji štite zube od bakterija i pomažu u očuvanju zdravlja desni.
Načini pripreme
Mrkva je ukusna i veoma svestrana jer se može pripremiti u pećnici, dodati u salatu, iscijediti u sok, te čak koristiti u izradi slastica (npr. u torti od mrkve). Mrkva je također ključan sastojak u juhama i varivima.
Sirova mrkva
Kad vam se pije sok od cijeđenog voća i povrća, mrkvu možete kombinirati gotovo s bilo čim, no spoj jabuke i mrkve je posebno fin! Ako želite više nutrijenata u salati i jedinstvenu teksturu, možete dodati nekoliko komada mrkve narezane na julienne trakice ili ju jednostavno naribati.
Kuhana mrkva
Pečena mrkva može biti izvrstan prilog ako odaberete pravu kombinaciju. Nakon što ste očistili nekoliko mrkvi, stavite ih na pladanj obložen papirom za pečenje. Prelijte s malo maslinovog ulja i meda te začinite solju i paprom. Nakon 40 minuta na 175 °C, dobit ćete ukusno jelo! Poslužite s dobro začinjenom piletinom ili u toploj salati.
Mrkva u desertu
Ako vam se sviđa okus torte od mrkve ali biste htjeli neku jednostavniju slasticu, u muffine dodajte naribanu mrkvu i usitnjene orašaste plodove ili grožđice .