Dodajte slatko povrće
Koliko će juha biti dobra ovisi o tome što ćete u nju dodati. Povrće poput češnjaka, luka, celera i mrkve neizostavni su sastojci većine juha. Sotirajte ih na ulju ili maslacu i pazite da su dovoljno kuhani. Tek nakon što omekšaju i poprime slatki okus možete ih dodati u juhu.
Pazite na vrijeme kuhanja za svaki sastojak
Grašak će se primjerice skuhati puno brže nego mrkva. Dodajte povrće tako da ono koje treba dulje kuhanje ubacite u lonac prije nego ono koje treba kraće kuhanje. Ipak, svo bi povrće pred kraj trebalo biti zajedno u loncu. Narežite povrće na veličinu žlice. Ima mnogo različitih varijanti juhe; u nekim su juhama veliki komadi povrća, a u drugima sitno nasjeckani. Ako vam se jede juha s većim komadima povrća, samo pazite da stanu u žlicu i bit će ih lako pojesti.
Nemojte predugo kuhati
Ako ostavite juhu da se predugo kuha, riskirate da se povrće raspadne, meso stvrdne, a rezanci razlome. Nakon što juha zavrije prvi put, treba joj smanjiti temperaturu. Rezance ubacite zadnje. Kada kuhate juhe u koje se dodaju rezanci, nastojte ih ne skuhati odvojeno. Stavite ih u lonac pred sam kraj i upit će predivnu aromu juhe.
Kada se dodaje kiselo vrhnje?
Ako želite dodati kiselo vrhnje u juhu, najbolje je malo ga zagrijati prije nego dođe u kontakt s vrućom juhom.
Kad poslužujete juhu
Ako je juha jedino jelo koje poslužujete, porcija za odrasle bi trebala imati 350 ml. Ako ju servirate kao predjelo, tada bi porcija trebala imati 250 ml.
Naglasite jednu ili dvije vrste povrća
Ovisno o godišnjem dobu, možete koristiti jednu ili dvije vrste povrća kao glavne sastojke, a ostatak povrća neka posluži kao dodatak u manjim količinama. Neka zvijezde zimskih juha budu krumpir i poriluk, a onih jesenskih mrkva i gljive.
Neka se juha ohladi
Bez obzira koliko bili nestrpljivi da kušate gotovu juhu, najbolje je ostaviti ju da se malo ohladi. Dok je prevruća, možda će vam se učiniti da nedostaje još začina. Ipak, dodavanjem previše začina možete uništiti okus juhe.
Ako namjeravate zamrznuti juhu
Da, juhu možete čuvati u zamrzivaču pod uvjetom da poštujete nekoliko osnovnih pravila. Nikad ne dodajte rezance u juhu koju želite zamrznuti jer će nakon odmrzavanja previše omekšati. Povrće u juhi nemojte skuhati do kraja, tako da kad odmrznete juhu zagrijavanjem, povrće će se skuhati u potpunosti.
Ne zaboravite na začinsko bilje
Ako dodate začinsko bilje poput bosiljka ili peršina, dobit ćete zbilja ukusnu juhu.
Dobar tek i uživajte u kuhanju!