Metode za produljivanje svježine zelene salate
Metoda br. 1: Zelena salata zamotana u papirnate ručnike
Zelenu salatu treba zamotati u vlažne papirnate ručnike i pospremiti u hladnjak, u dijelu gdje inače čuvate povrće. Operite salatu i razdvojite listove jedan po jedan. Ocijedite listove te ih zamotajte u papirnate ručnike.
Metoda br. 2: Salata spremljena u plastične vrećice
Još jedan način da vam zelena salata dulje traje je da ponovite sve korake u metodi br. 1, pa zatim stavite salatu u plastičnu vrećicu. Možete koristiti plastičnu vrećicu sa zatvaračem, ili običnu vrećicu koju ćete pri vrhu vezati elastičnom gumicom.
Metoda br. 3: Plastična kutija i papirnati ručnici
Možete zamijeniti plastičnu vrećicu iz metode br. 2 s plastičnom kutijom koju imate pri ruci.
Metoda br. 4: Zelena salata pohranjena u hladnjaku
Ukoliko imate više zelene salate, ispraznite ladicu s povrćem iz hladnjaka, dobro ju operite, obložite papirnatim ručnicima i unutra spremite salatu.
Metoda br. 5: Zarolana zelena salata u papirnatim ručnicima
Dobro operite salatu i narežite na koju god veličinu želite. Razvucite narezanu salatu na dugi papirnati ručnik i zarolajte salatu poput palačinke. Još jedan način je da narezanu salatu stavite u zdjelu koju ćete dobro pokriti prozirnom folijom.
Metoda br. 6: Zelena salata u slojevima
Narežite zelenu salatu na veličinu koju želite nakon što ste ju prethodno dobro oprali. Složite sloj salate u zdjelu, a na vrh stavite papirnati ručnik. Zatim složite novi sloj salate i opet pokrijte papirnatim ručnikom. Ponovite ovaj korak koliko god puta je potrebno. Za kraj, stavite zdjelu u plastičnu vrećicu i pospremite u hladnjak.
Kako održati zelenu salatu svježom ako je već dodana u obrok?
Kad želite pojesti zelenu salatu, važno je i da izgleda dobro i da ne pusti mnogo vode.
Evo nekoliko savjeta:
Stavite teže komade povrća na dno zdjele a zelenu salatu na vrh; pažljivo pomiješajte sastojke obroka; dodajte preljev za salatu nakon što ste izmiješali sve sastojke ili čak neposredno prije jela; prekrijte zdjelu sa salatom suhim kuhinjskim ručnikom.