Koristite posebno kuhalo na paru kako biste dobili ukusne šparoge s malo kalorija i bez masnoća.
Šparoge je lako pripremiti običnim kuhanjem u vodi. Ako ih nećete odmah servirati, stavite ih u hladnu posudu kako bi zadržale zelenu boju. U nekim se receptima preporuča skuhati šparoge do pola, zatim ih ohladiti ledom i tek tada skuhati do kraja. Kad kuhate šparoge, stavite ih u veliku zdjelu i polijte vodom u visini od nekoliko centimetara. Prekrijte posudu poklopcem i ostavite da zavrije.
Stavite šparoge u posudu za pečenje i zapecite na visokoj temperaturi. Kad pečete šparoge u pećnici, postići ćete duboki, karamelizirani okus. Ipak, imajte na umu da vrhovi šparoga mogu posmeđiti zbog visoke temperature.
Stavite šparoge u tavu s uljem ili maslacem, dodajte malo češnjaka i dobit ćete savršen prilog.
Da, moguće je spremiti šparoge na žaru, ali trebat će vam poseban uređaj koji pruža specifičnu aromu. Šparoge također možete spremiti na gril tavi. Koju god metodu odaberete, nemojte zaboraviti da je dobro maknuti šparoge s vatre kad su gotovo spremne, jer se termička obrada nastavlja i kratko nakon što ih sklonite s temperature.
Prije nego što krenete pripremati šparoge, morat ćete ih očistiti.
Važan korak prije pripreme šparoga je u uklanjanju tvrđih, donjih dijelova drški. Upotrijebite nož ili ruke, ali nemojte koristiti pretjeranu silu.
Ako su šparoge deblje, možete ih oguliti nožićem za guljenje. Neki profesionalni kuhari čak vole odstraniti listiće. Naše mišljenje je da ostavite listiće ukoliko su mali i nisu bodljikavi.