1. Jaja sadrže najkvalitetnije bjelančevine
Najkvalitetnije bjelančevine nalazimo upravo u jajima. Sve bjelančevine u jajima ljudsko tijelo može apsorbirati i iskoristiti.
2. Kako provjeriti valjanost jaja?
Kako biste provjerili je li jaje svježe, stavite ga u čašu vode. Ako potone na dno, znači da je žumanjak težak i da je jaje svježe. Ukoliko pluta po površini, žumanjak je lagan i jaje treba baciti.
3. Kuhana jaja
Da biste doznali je li jaje kuhano, zavrtite ga po ravnoj površini. Ukoliko se nije zavrtjelo, znači da nije kuhano.
4. Boja jaja
Boja jaja ne označava njegovu kvalitetu ili svježinu, već pasminu kokoške koja ga je snijela.
5. Koliko jaja pojedemo?
Godišnje se proizvede 1.2 trilijuna jaja. U prosjeku, jedna osoba pojede čak 173 jaja godišnje, koliko god to bilo teško povjerovati. Gotovo 40% svjetske proizvodnje jaja pojede se u Kini.
6. Veličina jaja
Često se pitamo zašto su neka jaja veća od drugih. To ovisi o starosti kokoške; što je kokoš starija, to će jaje biti veće.
7. Trajanje
Preporuča se da ne jedete jaja starija od deset tjedana.
8. Mogu li se jesti napuknuta jaja?
Ne preporuča se konzumacija napuknutih jaja, jer i kroz najmanju pukotinu mogu ući mikroorganizmi štetni za ljudsko tijelo.
9. Treba li oprati jaja?
Ne preporuča se njihovo pranje jer se time može oštetiti ljuska i stvoriti pukotina kroz koju mogu ući štetni mikroorganizmi. Ako ipak operete jaja, pričekajte barem sat vremena prije nego što ih skuhate.
10. Boja žumanjka
Hranjiva vrijednost jaja nije povezana s bojom žumanjka, već s prehranom kokoške koja ga je snijela.
Od svega što se upravo pročitali, koja vas je činjenica najviše iznenadila?