Bez obzira koju vrstu tjestenine kupili, preporučeno vrijeme kuhanja vjerojatno će biti naznačeno na pakiranju. Ipak, najbolje je vjerovati svom kulinarskom instinktu. Slijedite savjete u nastavku teksta i dobit ćete savršenu tjesteninu svaki put.
Kako dobiti savršenu tjesteninu? Iako je relativno laka za pripremu, obratite pozornost na detalje kod kuhanja tjestenine kako biste ju pretvorili u novo i posebno jelo za vas i vaše voljene.
- Za početak, pazite da izaberete pravu tjesteninu za vaš umak. Primjerice, špageti idu dobro uz laganije umake s kiselim vrhnjem, dok će se penne izvrsno uklopiti u kombinaciju zapečene tjestenine s povrćem ili mesom.
- Koristite dovoljno veliku posudu za kuhanje tjestenine kako bi se sva tjestenina ravnomjerno skuhala.
- Sol možete dodati prije ili nakon što voda zakuha. Mišljenja su oko ovog pitanja podijeljena, stoga eksperimentirajte i vidite što vama bolje odgovara.
- Bitno je da voda zakuha prije nego što u nju dodate tjesteninu!
- Ne napuštajte kuhinju dok se tjestenina kuha, jer je bitno da ju s vremena na vrijeme promiješate.
- Provjerite tjesteninu dvije minute prije isteka vremena kuhanja preporučenog na pakiranju. Ako je tjestenina mekana izvana ali je zadržala čvršću teksturu iznutra, onda je al dente i spremna za jelo!
- Sačuvajte šalicu vode u kojoj ste skuhali tjesteninu. Dat će posebnu teksturu i gustoću vašem umaku, i to bez dodavanja brašna ili ostalih sastojaka.
- Pomiješajte tjesteninu s umakom.
Uživajte u vašem al dente jelu!